Titulní obrázek

Nový VW Polo se představí v roce 2015

Publikováno: 26.prosinec 2012

Automobilka Volkswagen oslaví v roce 2015 čtyřicet let od uvededení první generace na automobilový trh. Rovněž plánuje představení již šesté generace. Nynější verze vozu obohacuje trh od roku 2009.

Během šesti let dojde ještě k faceliftu, modernizace vzhledu se plánuje na druhou polovinu příštího roku. Základem novinky bude modulární platforma MQB, která má pevně daný jediný rozměr – vzdálenost pedálů od přední nápravy. Rozvor i rozchody jsou volně měnitelné, a tak nebude žádný model svázaný rozměry platformy jako dnes. Platí to i pro Polo, které by v novém provedení mělo dostat asi o 5 cm delší rozvor než současný model postavený na platformě PQ25.

Havarijní pojištění doplňuje povinné ručení. Jde o volitelné pojištění, které kryje ostatní škody v povinném ručení nezahrnuté. Pojistit se tak můžete proti škodám na svém vlastním vozidle nebo třeba zamezit případné finanční ztrátě při odcizení vozidla.

To znamená více místa pro posádku, hlavně na zadních sedadlech – a výhradně na úkor motorového prostoru. Sjednocení sklonu pohonných jednotek vzad nad přední kola umožní zkrátit přední převis karoserie, tedy při stejné délce zlepšit poměr prostoru pro cestující vůči technickým celkům. Hranici 4 metrů délka Pola zřejmě nepřesáhne. Doba přerostlých supermini nejspíš končí. Navíc hatchbacky od VW nikdy nepatřily k těm nejdelším na trhu. Odhadovat použité motory je zatím předčasné. Volkswagen vedle již známých (např. 1,0 MPI/44 a 55 kW, 1,2 TSI/63 a 77 kW, 1,6 TDI/66 a 77 kW) vyvíjí další agregáty pro modulární platformu.

Celkem jasné je ale spektrum nabízených variant, které se nově rozroste o malé SUV. S ním chce Volkswagen konkurovat modelům jako Opel Mokka, Nissan Juke nebo Fiat 500X. Podle skic německého magazínu by nové Polo mělo spojit rysy studie Cross Coupé a menšího modelu Up!. Extravagantní propojení masky chladiče s předními světlomety ale autu moc nesluší a pro nárazník odvozený od městského mini platí to samé. Současná tvář malého Golfu Polu sluší mnohem víc.